17 Haziran 2014

Blog Yazarlığının Maddiyatı ve Maneviyatı Üzerine

Bu yazı, Srgz Blog’un sahibi Vural Egemen Sarıgöz tarafından yazılmıştır. Blogumdaki ilk misafir yazar olarak kendisine teşekkür ederim.



Blog Yazarı olmak için uğraşan, didinen insanları düşünün. Eğer bir bloğunuz var ve belirli periyodlarda bloğunuza içerik giriyorsanız Blog Yazarı olmuşsunuz demektir. Blog Yazarı olmayı becerememiş, açtığı blogları kısa zamanda internet çöplüğüne göndermiş blog yazarı müteşebbisleri ile karşılaştık ve karşılaşmaya devam ediyoruz.

Blog Yazarlığının birinci kuralı sabırdır. Sabrederek yazmaya devam eden her blog yazarı mutlaka bir gün başarıya ulaşacaktır.

Blog Yazarlığının iki tür kazancı olur;
1.      Maddiyat

2.      Maneviyat
Bu iki kazancın hangisi blog yazarı için kıymetlidir diye düşünürsek elbetteki her ikisi diye cevaplayabiliriz. İnsanlar sevdiği bir işi yaparken para kazanmanın verdiği mutluluğu tarif etmekte zorlanırlar. Blog Yazarlığı da işte bu minvalde bir durumdur.

Blog Yazarlığının Maddiyatı
Blog Yazarıysanız ve yukarıda bahsettiğimiz gibi sabırla içerik üretmiş ve kaliteli işlere imza atmışsanız. Mutlaka bir gün kazanç elde edeceksiniz. Bu işin maddiyat boyutunda çok çalışmak ilkesi yatmaktadır. Reklam Platformlarını iyi anlayıp iyi araştırmak, Kaliteli tanıtım yazıları hazırlamak, Blog tasarımının özgün bir yapıda olması vs… daha bir çok özellik sayabiliriz. Geçtiğimiz günlerde çalıştığım 15 firmaya habersiz olarak birkaç soru yöneltip çalışacakları blogları nasıl seçtiklerine dair fikir sahibi olmak istedim.
Ortak noktalar şunlardı; Özgün bir tasarım, ziyaretçi sayısı, Google değerleri, Kaliteli ve Özgün içerik,Blog Konusu vs…

Bu ve benzeri konularda kendinize ait bir özgünlük ve farkındalık oluşturamamışsanız yada böyle bir intiba bırakamamışsanız başarısızlık kaçınılmaz oluyor.
Eğer zikredilen kriterleri yerine getirmiş bir bloğun Blog Yazarıysanız o vakit reklam vermek isteyen firmalar, tanıtım yazısı yayınlatmak isteyen şirketler ve diğer reklam gelirleri ile aylık hatırı sayılır bir kazanç elde edebilirsiniz.

Hatta işi biraz daha ilerletir. Blog ile bağınızı bir kenara bırakıp yalnızca kurum ve kuruluşlar için içerik üreterek aylık sabit gelire mazhar olabilirsiniz.
Blog Yazarlığının maddiyat kısmını bu şekilde açıklayabiliriz. Blog Yazarlığının bir de maneviyat kısmı vardır ki paradan daha mühim olduğu zamanlar vardır.

Blog Yazarlığının Maneviyatı
Blog Yazarı olarak ilk yapmanız gereken sizin gibi aynı yolda ilerleyen diğer blog yazarları ile haşır neşir olmaktır. Webmaster forumlarında artık Blogcular-Blog Yazarları- Blogger’lar gibi özel alanlar vardır ve bu alanlarda blog yazarları devamlı birbirleri ile iletişim halindedir.
Arama motorları sayesinde yeni bloglar ve blog yazarları keşfedebilirsiniz. Emin olunuz ki bazen yaptığınız küçük bir hareket yada jest size tarif edilemeyecek kazançlarla geri dönecektir. Kimi zaman maddi kimi zaman manevi dönüşler olabilir.

Beğendiğiniz ve bilgilerinden faydalandığınız blogları sık sık ziyaret edip , yorumlarla destek olabilirsiniz. Bir süre sonra sevdiğiniz ve takip ettiğiniz blog yazarı ile aranızda istem dışı bir dostluk başlayacaktır.

Başımdan geçen küçük bir anıyı paylaşayım. Bir imleme sitesinde araştırmalar yapıyordum. Site güzel ve bir o kadarda başarılıydı. Neredeyse tanıdığım , takip ettiğim tüm blog yazarları oradaydı. Hem imleme sitesi olmuş hemde blog yazarlarının birbirleri ile iletişime geçtiği bir sosyal tipi bir site olmuştu. Bir gün sistemde gördüğüm bir hatayı imleme sitesinin yöneticisine mail ile bildirdiğimde farkında olmadığını öğrendim. İkaz edip haber verdiğim için teşekkür etti. Puanlama sistemi ile çalışan imleme sitesine ertesi gün girdiğimde hesabımda 20000 puan olduğunu gördüm. 20000 puan ile site üzerinden forum tanıtımları yapabiliyorsunuz. Küçük bir iyi niyetin karşılığını fazlasıyla görmüştüm. Bol bol forum tanıtımı yaparak puanlarımı kullandım ve bloğuma çok fayda sağladım.
Bugün yüzyüze, telefonda yada blogdan bloga görüştüğüm bir çok blog yazarı arkadaşım ile dostluklarımız bu ve buna benzer durumlarda olmuştur.

Bu da işin maneviyat kısmıdır ki paradan daha önemli olduğunu en azından şahsım adına rahatlıkla söyleyebilirim.
Benim Blog Yazarlığınının Maddiyatı ve Maneviyatı üzerine söyleyeceklerim bunlardır. Eğer sizlerin de bu konuda söylemek istedikleriniz varsa yorum bölümünden iletirseniz memnun oluruz.

Yazar Hakkında:  SRGZ Blog | Webtasarım ve Teknoloji Blogu

Webtasarım ve teknoloji üzerine makaleler yayınlanan güncel bir blog.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder